top of page

En litt annerledes sjekkliste for nybakte foreldre

Oppdatert: 24. nov. 2021

Hva trenger man som nybakte foreldre.? Hvilket utstyr skal man skaffe seg? Hva er need to have og hva er nice to have. Markedet er fullt av reklamer for hva som vil gjøre småbarns hverdagen lettere eller bedre. Og alle aktørene mener jo så klart at deres produkt er unnværlig. Men er det egentlig riktig.? Kan man klare seg med det mest nødvendigste og kanskje også arvet eller låne utstyr? Mitt største tips er: tenkt igjennom hvor du vil ferdes med den lille skapningen, og tenk praktisk. Man kan fort bære seg i hjel med fancy utstyr, men det babyen din trenger aller mest, er deg og tryggheten du gir. Og opplevelsene du tilbyr.

Jeg gjorde også et raskt søk på ordene «sjekkliste for nybakte foreldre». Hva er nå egentlig det tenkte jeg. På alle de søkene jeg fant, hadde de kopiert listen fra NHI.no. Denne listen inneholder alt man trenger å ha oversikt når det kommer til vitaminer som barnet bør ha litt av, optimale soveposisjoner for babyen, hvilke matvarer man skal unngå også videre. Om du vil oppdatere deg på dette så kan jeg vise til den siden. Jeg kan også tipse om bare bra barnemat sin hjemmeside. De er flinke til å oppdatere foreldre på hva som er lurt/ikke lurt når det kommer til mat og næring til små mennesker. Det ofte mange som skal mene veldig mye om hva barn skal, bør og må. Blir klærne for små med jevne mellomrom så vokser babyen normalt har jeg tenkt. Har du en følelse av at noe er ugreit så stol på magefølelsen å få hjelp til å sjekke det ut. Jeg har møtt foreldre som har vært fortvilet over at barnet ikke passer inn i "malen". Det finnes ingen mal på barn. Alle er forskjellig.


Jeg tenker også jeg skal slå et slag for mors instinktet i min sjekkliste. Det er masse gode råd der ute. Og man kan føle at man drukner i dem. De er også så tungt forankret at som førstegangs forelder, følger man de omtrent slavisk. Jeg gjentar, det er lov å tenke selv. Ha tro på at dette kan du. Stol på magefølelsen og ta imot råd med en god klype salt. Det følger ikke med en oppskrift på det å få barn. Og du kjenner ditt eget barn best. Det finnes «eksperter» som kan mene så sterkt om disse temaene at du vil tvile på din egen dømmekraft. Da er det viktig å huske på å ha tro på deg selv. Det kan være nyttig å snakke med andre i samme situasjon eller i liknende situasjoner. Men det kan også oppleves kvelende og vanskelig. Del tanker og følelser med de som vil høre. Det finnes mange som har gjort dette før deg og de kan dele din opplevelse. Det å ha følelsen av å ikke vite helt hva du skal gjøre med denne babyen, og i tillegg føle på det enorme ansvaret som følger med, kan bli overveldende.

Men alt kommer til å går bra



39 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page